Dieren met overgewicht

Overgewicht!

Bijna 25 % van de honden en katten hebben overgewicht of obesitas! Ook in onze praktijk krijgen we hier steeds meer mee te maken. Daarom hebben we een programma samengesteld om u te helpen uw huisdier op zijn gezonde gewicht terug te krijgen.

Wat is overgewicht?
Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam, het ontstaat doordat uw huisdier meer energie opneemt dan hij verbruikt. De calorieën uit de voeding die het dier niet nodig heeft voor zijn dagelijkse bezigheden (bijv. wandelen, spelen) worden opgeslagen als vet.Teveel eten in combinatie met te weinig beweging is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht, het geven van tafelresten of tussendoortjes vergroot daarbij het probleem.

Wist u dat:
-Overmatig vet kan het normale functioneren van de inwendige organen belemmeren. Het heeft veel invloed op de levens-verwachting, de gezondheidstoestand en de levenskwaliteit.
-Na de sterilisatie en/of castratie veranderd de hormoon-huishouding, het dier wordt minder actief en heeft dus minder calorieën nodig. Als u de voedselopname niet veranderd kan het gewicht van uw huisdier toenemen 

De risico`s van overgewicht:

 • hart- en ademhalingsproblemen
 • slechte huid- en vachtconditie
 • bewegingsproblemen
 • verminderd uithoudingsvermogen
 • leveraandoeningen
 • suikerziekte
 • grotere risico`s bij operaties en narcose
 • verminderde weerstand tegen infecties
 • overgewicht kan de reeds aanwezige aandoeningen verergeren
 •  overgewicht wordt in verband gebracht met een verhoogt risico op het ontwikkelen van ernstige medische aandoeningen.
 • de levensverwachting is gemiddeld 1 tot 2 jaar korter 

Een makkelijke manier om te controleren of uw huisdier overgewicht heeft, is zijn ribben te voelen door met een vlakke hand over de borstkas te strijken. Als u de ribben niet of met moeite kunt voelen betekend dat uw huisdier te zwaar is.

De behandeling:
Gewichtsafname kan bereikt worden door de energieopname via voeding te verminderen en het energieverbruik te stimuleren. De duur van de vermageringsperiode is afhankelijk van hoeveel uw huisdier moet afvallen. Zowel honden als katten mogen 1 tot 2% van het lichaamsgewicht in een week afvallen ( dus weegt uw huisdier 20kg mag deze 0.4 kg per week afvallen) . Met energieverbruik bedoelen we lichaamsbeweging. Maak de stap naar meer lichaamsbeweging niet in 1 keer te groot, ook dieren moeten hun conditie opbouwen. Bij honden kunt u bijvoorbeeld meerdere malen per dag kleine stukjes gaan lopen, gaat dit niet dan kunt u de dagelijkse wandelingen opbouwen door steeds een klein stukje verder te gaan. Bij katten kunt u de lichaamsbeweging stimuleren door hem actief naar zijn eten te laten zoeken en met hem te spelen.

Het praktijk programma:
Om u een handje te helpen hebben wij een programma samengesteld. We beginnen met uw huisdier elke 2 weken te wegen, we geven u advies over hoeveel uw huisdier moet afvallen en over de voedselopname. Samen maken wij een stappenplan om dit zo verantwoordelijk mogelijk te laten lopen en houden een agenda bij van uw huisdier. Natuurlijk kunt u voor al uw vragen ook bij ons terecht zowel telefonisch als in de praktijk.

Wij wensen u veel succes.