Vuurwerkangst


Vuurwerk:
Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met veel geluid en geknal van rotjes, strijkers,duizendknallers etc. Vaak begint dit al weken voordat het nieuwe jaar zich aankondigt. Niet voor al onze huisdieren is dit een feestelijke gebeurtenis. 

Is uw hond of kat bang voor vuurwerk, dan kan hij/zij:

 •  Zich verstoppen
 • Bij het minste blaffen of piepen
 • Niet meer mee uit durven
 • Plots onzindelijk zijn
 • Zich onrustig gedragen

Wat kunt U doen op oudejaarsdag:

 •  Zorg dat hij/zij niet kan ontsnappen
 • Neem hem/haar mee in de woonkamer, gordijnen dicht en zet een muziekje op
 • Katten kruipen vaak liever op een vertrouwd plekje weg.
 • Laat uw kat niet naar buiten.
 • Laat uw hond op tijd uit en hou hem/haar aangelijnd, maak eventueel een extra lange wandeling, wat vroeger op de dag, zodat uw hond extra moe is.
 • Negeer schrikreacties van uw hond

Wat moet U vooral niet doen:

 •  Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier ook door het af te leiden en samen te spelen of door er gewoon te zijn.
 • Straffen of troosten: in beide gevallen bevestigd U voor de hond dat er iets aan de hand is.
 • De hond of kat alleen thuis laten
 • De hond of kat laten vluchten, om te beginnen is dit zelfbelonend en verergert het de angst. Bovendien kan dit gevaarlijk zijn, want een dier in paniek loopt zo onder een auto.

Er zijn mogelijkheden om uw hond of kat te helpen.

Training:
De invloed van de baas op het gedrag van de hond is heel groot. Angst is meestal aangeleerd gedrag, dit betekent dat het ook afgeleerd kan worden. Het is alleen wel zo dat angst voor vuurwerk niet gemakkelijk is om af te leren, omdat U er maar een korte periode per jaar last van hebt. De training zal dan ook regelmatig bijgehouden moeten worden.
Ons advies is om dit samen met een gediplomeerd instructeur of erkend gedragstherapeut aan te pakken.
 
Kalmeringsmiddelen 
Er zijn middelen die het angstgevoel verminderen, deze zijn uitstekend geschikt om in combinatie met training te gebruiken, want als een dier minder bang is, leert hij gemakkelijker.
 
Clomicalm:
Clomicalm is ontwikkeld voor honden met verlatingsangst, maar het werkt ook voor vuurwerkangst. U moet hier wel 4-6 weken van tevoren mee beginnen. Bovendien is het effect duidelijk beter als U dit middel combineert met gedragstherapie. Dit is bij uitstek geschikt voor dieren die al bij de eerste knal bang zijn. Met dit middel moet u niet ineens stoppen, het moet altijd afgebouwd worden.
 
Alprazolam
Dit is een middel dat angstgevoelens vermindert, uw hond of kat blijft wakker, maar veel meer ontspannen. Voordeel is dat U op deze manier nog wel een ommetje met de hond kunt maken en dat uw hond of kat niet 2 dagen half in slaap blijft. Bijwerkingen zijn dat uw hond of kat er wat suf van kan worden en dat het zelfvertrouwen toeneemt. Dit middel is dus niet geschikt voor honden die agressief (kunnen) reageren. U hoeft dit alleen maar te gebruiken op oudejaarsdag, eventueel een paar dagen ervoor.
 
Vetranquil of calmivet
Dit middel maakt uw hond of kat suf en slaperig, waardoor ze door het vuurwerk heen slapen. Het neemt echter niet de angst weg, uw hond of kat is alleen te suf om op zijn/haar angst te reageren. De dosering is per dier anders en U zult thuis moeten uitproberen wat voor uw huisdier de juiste hoeveelheid is, maar daarna gebruikt U het ook alleen op oudejaarsdag. Uw hond of kat kan hiervan tot 48 uur suf en slaperig blijven, dus het is mogelijk dat hij/zij pas op 2 of zelfs 3 januari weer helemaal bij positieven is

Vetranquil en Calmivet mag niet gebruikt worden bij dieren die epilepsie of een hartkwaal hebben

Natuurlijke middelen
Feromonen
Dit zijn geurstoffen die een geruststellend effect hebben op huisdieren. Voor honden is er “Adaptil” en voor katten “Feliway”. Deze zijn verkrijgbaar in een verdamper voor in het stopcontact, als spray, of als halsbandje. Hiermee moet U ongeveer half december beginnen. Het voordeel van deze middelen is dat er geen bijwerkingen zijn en dat ze in alle stressvolle situaties te gebruiken zijn. Nadeel is dat het niet bij elk dier werkt.
 
Voedingssupplementen
Zylkene, Telizen en Royal Canin Calm diet zijn voedingssupplementen, die op natuurlijke basis werken om de angst te verminderen. Ook hiermee moet u hier minimaal 14 dagen en liefst 1 maand op voorhand beginnen. En ook deze producten zullen bij het ene dier beter werken als bij het andere. Voordeel is dat deze producten geen bijwerkingen hebben.