Sterilisatie konijn

De rammetjes

Konijnen zijn geslachtsrijp als ze tussen de 4 en 12 maanden oud zijn, afhankelijk van het ras. Grote konijnen zijn later dan de kleintjes. Ze kunnen zich dan al voortplanten. In diezelfde periode komen ze in de puberteit. Bij mannetjes betekent dit vaak, extreem sproeigedrag en een sterke neiging om hun territorium af te bakenen. Dit betekent dat het konijn ook over uw kleren en schoenen en tegen de muren sproeit. Het heeft niks met zindelijkheid te maken, maar alles met hormonen. Verder kan vervelend gedrag optreden zoals het willen ‘rijden’ op voeten, benen, handen en armen van mensen, zelfs het bijten in enkels.

Territoriaal
Territoriaal gedrag kan ook ineens optreden in de kooi. Het konijn kan nu plotseling gaan grommen en bijten om zijn territorium te verdedigen, als u met uw handen in de kooi komt.
Doet uw konijn dit niet en bent u niet van plan een partner voor uw maatje aan te schaffen dan is er geen reden om tot een castratie te besluiten.

Als er echter meerdere konijnen samen zitten, is het over het algemeen noodzakelijk toch te castreren. Ongecastreerde konijnen zullen meestal erg gaan vechten. Vanaf 3 maanden ontstaat een territoriumdrift en dominantiebepaling. Er moet en zal dus iemand de baas worden.

Wat te doen met koppeltjes.
Broertjes of mannetjes die van jongs af samen zitten moeten dus meestal op een leeftijd van 3 maanden gescheiden worden en op 5-6 maanden gecastreerd. Een paar weken na de castratie mogen ze weer bij elkaar. Tijdens de scheidingsperiode moeten ze wel contact kunnen houden met elkaar om ze niet te laten vervreemden. U moet ze dan scheiden d.m.v. gaas. Als ze nerveus worden van elkaar (wat zich kan uiten door gestamp), is het beter de kooien iets uit elkaar te zetten.

Ook als een mannetje samen met een vrouwtje zit moet het mannetje gecastreerd worden. Ze moeten dan, om ongewenste nestjes te voorkomen, vanaf 3 maanden leeftijd gescheiden worden door gaas. Ze moeten elkaar wel kunnen zien, ruiken en likken. Een mannetje moet een aantal weken na de castratie van het vrouwtje gescheiden blijven omdat hij nog een tijd vruchtbaar is na de ingreep. 

Wacht met de castratie liever tot het dier 5-6 maanden oud is want geslachtshormonen hebben namelijk een grote invloed op de ontwikkeling van het dier. Laat uw konijn daarom eerst rustig uitgroeien.

De voedsters
Bij vrouwtjes is de kans groter dat het ruzievrij blijft en dat ze in vrede samenleven. Maar dat hoeft niet, twee zusjes kunnen ook ineens toch gaan vechten. Vaak gebeurt dit rond de 5 maanden.

Ook kunnen ze sproeigedrag vertonen en overal territoriale keutels achterlaten. Soms worden ze verliefd op het baasje en kunnen dan gemeen worden naar anderen konijnen toe. Als ze beginnen te vechten moet u ze in ieder geval tijdelijk uit elkaar halen om verwondingen te voorkomen.

Vrouwtjes kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden en het liefst voor het  2de levensjaar.  Na de operatie moeten ze nog even apart gehouden worden tot de wond genezen is en alle hormonen verdwenen. Onder toezicht kunt u ze wel af en toe samen laten om te knuffelen als u merkt dat ze dat nodig hebben.

Castratie heeft voor een vrouwtje ook voordelen, ze kunnen na castratie namelijk geen baarmoederproblemen meer krijgen als baarmoederontsteking of baarmoedertumoren, iets wat naar schatting bij 75% van de vrouwelijke konijnen voorkomt.

Hoe gaat de operatie in zijn werk
Konijnen mogen niet vasten voor een operatie en moeten ook na het wakker worden altijd zo snel mogelijk weer eten, we hebben voer in de praktijk, maar geef vooral ook wat van het eigen voer mee. Het konijn wordt gewogen om de dosis narcosemiddel nauwkeurig te kunnen berekenen en dan krijgt het een prikje in de bil. Als het slaapt krijgt het een kapje met zuurstof en isofluraan (narcosegas). Het operatiegebied wordt geschoren en schoongemaakt en het konijn krijgt injecties met antibiotica, pijnstiller en een middel om de darmen op gang te houden.

Tijdens de operatie wordt er nauwkeurig gelet op de ademhaling, hartslag en temperatuur.

Bij de mannetjes wordt over beide testikels een klein sneetje gemaakt, waardoor de balletjes naar buiten worden gehaald en afgebonden. Dan wordt zowel de binnenste laag als de huid afzonderlijk gehecht. Het konijn krijgt dan nog wat vocht onderhuids toegediend en eventueel wat glucose en wordt in een verwarmde opname met extra zuurstof gelegd om wakker te worden.

Bij de vrouwtjes wordt er een sneetje in de buik gemaakt, de eileiders en baarmoeder worden afgebonden en verwijderd. Wij nemen altijd de hele baarmoeder weg. Het sneetje wordt vervolgens in 3 laagjes gehecht, de spierlaag, het onderhuidse weefsel en de huid worden afzonderlijk gehecht. Het konijn krijgt vocht en glucose onderhuids toegediend en wordt in een verwarmde opname met extra zuurstof gelegd. Bij de vrouwtjes hechten we zoveel mogelijk onderhuids, u ziet dan geen draadjes aan de buitenkant, dit geeft minder irritatie en dan knagen ze er minder aan.

Nazorg
na de operatie is het heel belangrijk dat het konijn weer snel gaat eten, als het dit uit zichzelf niet gaat doen, moet het gedwangvoerd worden. U krijgt hiervoor een zakje voeding en een spuitje mee. Ook krijgt u nog voor een paar dagen pijnstillers. 

Houdt het konijn de eerste dagen na operatie binnen, dat is schoner, u heeft er beter zicht op en het konijn heeft de eerste dagen nog wat moeite om zich warm te houden.