Ontwormen

Wormen bij hond en kat 

De meest voorkomende wormen bij onze honden en katten zijn spoelwormen en lintwormen.
 
Spoelwormen
Spoelwormen zijn lange, dunne wormen, tot wel 18cm lang. Volwassen spoelwormen leven in de dunne darm en leggen duizenden eitjes per worm per dag. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuurschommelingen en schoonmaakmiddelen en ze kunnen jarenlang infectieus blijven. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes zijn met het blote oog niet waarneembaar.
 
Hoe raken de dieren besmet:
Honden en katten kunnen zich besmetten door eitjes uit de omgeving op te likken of door het opeten van besmette prooidieren. Door zichzelf te poetsen kunnen ze eitjes uit hun vacht oplikken en een besmetting instand houden.

Pups en kittens zijn vaak bij de geboorte al besmet omdat de moeder de infectie via de placenta kan doorgeven. Ook via de moedermelk kunnen larfjes overgebracht worden van moeder op pups of kittens.

Volwassen dieren hebben vrijwel nooit klachten als gevolg van een worminfectie.

Pups en kittens met een worminfectie groeien slechter, hebben vaak een doffe vacht, een dik buikje en regelmatig ook diarree.

Zijn spoelwormen gevaarlijk voor mensen:
Mensen, vooral kinderen, kunnen besmet raken met spoelwormen als ze spoelwormeitjes binnenkrijgen. Bij mensen groeien deze eitjes niet uit tot volwassen wormen, maar de larfjes verspreiden zich via de darmwand door het hele lichaam.

Dit veroorzaakt soms griepachtige verschijnselen. In zeldzame gevallen kunnen er larven in het oog of de hersenen terechtkomen, dit veroorzaakt beschadigingen aan het netvlies of epileptische aanvallen.

Kinderen die aanleg hebben voor allergisch astma worden na een besmetting met spoelwormen vaker allergisch, ook kunnen de klachten door een besmetting met spoelwormen erger worden.

Hoe kunt U voorkomen dat u besmet raakt
  • Laat u niet likken, in ieder geval niet in uw gezicht
  • Handen wassen na het knuffelen en voor het eten
  • Dek zandbakken af, zodat dieren er niet hun behoefte in kunnen doen
  • Ontworm uw huisdieren regelmatig
Lintwormen
Lintwormbesmetting kunt u wel met het blote oog zien, u ziet dan 'rijstkorreltjes' aan de anus van uw hond of kat, dit zijn segmentjes die vol met eitjes zitten.
Er bestaan verschillende soorten lintwormen, elke soort ontwikkelt zich in een andere diersoort en uw hond of kat raakt dan besmet als zij zo'n dier opeten. De lintworm die het vaakst voorkomt ontwikkelt zich in vlooien. Goede vlooienbestrijding is dus ook belangrijk om lintwormbesmetting te voorkomen. Andere soorten ontwikkelen zich in kleine knaagdieren.
Lintwormen zorgen vrijwel nooit voor klachten bij honden en katten.
 
Zijn lintwormen gevaarlijk voor mensen?
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is gevaarlijk voor mensen. De mens is niet zo'n geschikte gastheer, maar kan zich toevalligerwijze besmetten door het opnemen van eitjes uit de omgeving, bijvoorbeeld door het eten van wilde bosvruchten. Voor meer informatie over vossenlintworm kunt u terecht op www.rivm.nl 
 
Hoe vaak moeten honden en katten ontwormd worden:
Pups en kittens moeten op 2, 4, 6, en 8 weken samen met hun moeder ontwormt worden. Daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn.
Voor volwassen honden en katten is het advies om ze 4 keer per jaar te laten ontwormen. U kunt er ook voor kiezen om 3-4 keer per jaar ontlastingsonderzoek te laten doen.
 
Andere soorten
Minder vaak zien we besmetting met zweepwormen en haakwormen. De eitjes en larfjes van deze soorten leven in de aarde en soms in de vacht van uw dier. U kunt besmetting voorkomen door de ontlasting op te ruimen. Zweepwormen geven meestal geen of slechts milde symptomen, maar bloederige diarree komt voor bij ernstige besmetting. Haakworminfecties kunnen diarree, bloedarmoede en gewichtsverlies veroorzaken. Voor pups kan een besmetting met haakwormen dodelijk zijn.
 
Giardia
Giardia is geen worm, maar een eencellige parasiet, die in de omgeving leeft. Uw hond of kat besmet zich door de parasiet op te nemen met besmet voedsel of water of door met poep bevuilde voorwerpen in zijn bek te nemen.
Giardia hoeft geen klachten te geven, maar kan diarree en eventueel braken veroorzaken. Het kan lastig zijn om van een Giardia-infectie af te komen en herhaald ontlastingsonderzoek is meestal nodig om zeker te zijn dat de infectie weg is.